1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ses türemesi olmuştur?
A) Geleceği seninle düşünmüştüm.
B) Şehre geldiğimde önce onu gördüm.
C) 0 benim biricik kızımdı.
D) Ufka bakarak zaman geçiriyordu.

2.Aşağıdaki sözcüklerden hangisi küçük ünlü uyumuna uymaz?
A) Boyacı
B) İzlenim
C) Masör
D) Önce

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğün aldığı ekten dolayı daralma olmuştur?
A) Ne olursa olsun yine eve döneceksin.
B) Yıllardan beri o günü bekliyorum.
C) Ben bir garip aşk bestesiyim.
D) Yarim sevgini sadece bana sakla.

4.Rüzgârında savruluyor dizelere sözlerim Ateşlere batmış, ilkinden beri yüreğim Bilerek mi bilmiyorum, kalbimi közlerim Yaşattığın şiirlerde bakar sana gözlerim Ruhum kanatlandığından mıdır? Özler yeri yüreğim Bu dizelerde aşağıda verilen ses olaylarından hangisi yoktur?
A) Ünsüz düşmesi
B) Ünlü düşmesi
C) Ünsüz benzeşmesi
D) Ünlü daralması

5.Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin sonuna ünlü ile başlayan bir ek gelirse yumuşama olmaz?
A) Ziyafet
B) Ağaç
C) Gömlek
D) Kitap

6.Aşağıdaki sözcüklerden hangisi "büyük ünlü uyumuna" uymaz?
A) İstanbullu
B) Nevşehirli
C) Hataylı
D) Antalyalı

7.Ulucami avlusunda çocuklar,
Yalvaran gözlerle etrafa baka baka,
Açıyorlar küçük, esmer avuçlarını
Emmilerim Sadaka! Emmilerim Sadaka!
Yukarıda numaralandırılmış dizelerin hangisinde ulama yapılabilir?
A) I
B) II
C) III
D) IV


8."Dilin, en küçük temel birimine ses de
nir." Ses'in tarifini tam olarak yapabilmek için boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi konulmalıdır?
A) Parçalanmayan
B) Kendi başına ifade edilmeyen
C) Yazıdaki
D) Kendi başına söylenmeyen

 

9. Çamı bitmiş, kavağı azalmış,
Gamla örtülü bayırlar, çıplak değil. Yedi ay kıştan sonra, Yeşeren senin yaşamandır Yaprak değil.
Şiirde hangi ses olayları vardır?
A) Ünsüz yumuşaması-ünsüz benzeşmesi
B) Kaynaşma-ünsüz yumuşaması
C) Ulama-ünlü düşmesi
D) Ünsüz benzeşmesi-ulama


10. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde kaynaştırma harfi yoktur?
A) Bu yaz bir arı kovanı almıştım.
B) Pireye kızıp yorgan yakmaya kalkmış.
C) Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.
D) Yarayı pansuman edip sarmışlardı.

11. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünsüz benzeşmesi vardır?
A) Köyden biri geldi taburumuza,
B) Meğer söz verilmiş o çocuğa,
C) Gece niyet tutup baktım yıldıza,
D) Artık söyle, o iş olmasın, anne!

12. Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir. Yukarıdaki şiirde hece düşmesine örnek kaç sözcük vardır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

13. "Bazı sözcüklerde, türeme sırasında ses düş-düşmesi meydana gelebilir." Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde bu kuralın örneği vardır?
A) Bu kitabı çok beğeneceğini düşünüyorum.
B) Bu görüşlere kimsenin katılmadığını biliyor.
C) Kapıdan girince bütün gözler ona çevrildi.
D) Buluşmaya geç gelmeyi yine basardın.


14. Gün bitti. Ağaçta neşe söndü. Yaprak ateş oldu, kuş da yakut. Yukarıdaki mısralarda hangi ses olayı görülmektedir?
A) Ünsüz benzeşmesi
B) Ses düşmesi
C) Ünsüz yumuşaması
D) Ses türemesi

15. I. Çırpınarak dalgalanır kanadın,
II. Gökyüzüne çıkmak mıdır muradın
Gölgende can vermek ister evladın
Bir kalendir her bir Türk'ün kucağı.
Yukarıdaki dörtlüğün kaçıncı dizesinde ulama vardır?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.


16. Ah! Birçok şeyler hatırlatan erik ağacı Ve o ilk yolculukla başlıyan hasret, zindan; Atları çıngıraklı arabanın ardından Beyaz, keten mendilimde sallanan ilk acı.
Dörtlükte aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
A) Ünsüz yumuşaması
B) Kaynaşma
C) Ulama
D) Ünsüz düşmesi

17. Sallıyarak dallarını kavak Yükseliyor her günkü yerine, Gün doğuyor şehrin üzerine Mavi bir ışıkla ağararak Dörtlükte aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
A) Ulama
B) Ünlü düşmesi
C) Ünsüz yumuşaması
D) Ünsüz benzeşmesi

18. Aşağıdaki mısraların hangisinde "ünsüz yumuşaması" vardır?
A) Memleketim benim,
B) Ağıdım, sevdam, yiğitliğim,
C) Memleketim benim,
D) Kavgam ve barışım.

19. Aşağıdaki mısraların hangisinde ses düşme sinin olduğu bir sözcük vardır?
A) Kim bilir şimdi nerdesin?
B) Senindir yine akşamlar;
C) Merdivende ayak sesin
D) Rıhtım taşında gölgen var.

20. Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz yumuşaması olmuştur?
A) Gözlerimin önünde hep aynı beyaz ev,
B) Bir dağ yamacına kurduğum.
C) Beliren her su kenarında,
D) D)Pembe damlı, yeşil pancurlu, balkonlu.

2.ARA REKLAM 468x60

 

 

CEVAPLAR
TEST: 1.C 2. B 3. B 4. A 5. A 6. A 7. C 8. A 9. A 10. A 11.C 12.A 13.C 14.A 15.C 16.D 17.D 18.B 19.A 20.B


 

 

 

1.  A) B) C) D)
2.  A) B) C) D)
3.  A) B) C) D)
4.  A) B) C) D)
5.  A) B) C) D)
6.  A) B) C) D)
7.  A) B) C) D)
8.  A) B) C) D)
9.  A) B) C) D)
10.A) B) C) D)
11.A) B) C) D)
12.A) B) C) D)
13.A) B) C) D)
14.A) B) C) D)
15.A) B) C) D)
16.A) B) C) D)
17.A) B) C) D)
18.A) B) C) D)
19.A) B) C) D)
20.A) B) C) D)

HAZIRLAYAN: Hamit BİÇER